top of page

Γλωσσάρι


Ξεκινώντας την ασχολίας σας με το κόσμημα, θα ακούσετε λέξεις και εκφράσεις που μπορεί να σας φανούν κάπως «περίεργες», δυσνόητες και ίσως αστείες! Στην αργυροχρυσοχοΐα χρησιμοποιούμε συγκεκριμένη ορολογία όταν αναφερόμαστε σε τεχνικές, υλικά και εργαλεία. Πόσες φορές προσπαθήσατε να περιγράψετε ένα εργαλείο ή ένα υλικό στον υπάλληλο του καταστήματος γιατί δεν θυμόσασταν την ονομασία του; Αν θέλετε να συνεννοείστε εύκολα και με άνεση ρίξτε μια ματιά παρακάτω….. Είναι ένα μικρό λεξικό με τους πιο συνηθισμένους όρους και μια σύντομη περιγραφή για να κατανοήσετε την χρησιμότητά τους. Τυπώστε το… για κλεφτές ματιές εν ώρα εργασίας!


ΑΝΟΠΤΗΣΗ

Η διαδικασία θέρμανσης των μετάλλων για να αυξηθεί η ευκολία στη διαμόρφωσή τους.


ΑΣΠΡΙΣΗ

Διάλυμα θειικού οξέος για τον καθαρισμό των μετάλλων που έχουν οξειδωθεί μετά την θέρμανση και την κόλληση τους.


ΒΑΣΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Μέταλλα που δεν περιέχουν σίδηρο και βρίσκονται σε αφθονία (π.χ. χαλκός, ορείχαλκος).


ΒΑΦΗ

Η τοποθέτηση ζεστού μεταλλικού αντικειμένου κατευθείαν σε νερό για να κρυώσει και να σκληρύνει γρήγορα.


ΒΟΡΑΚΑΣ

Μια ουσία που χρησιμοποιείται κατά τη συγκόλληση για να εμποδίσει την δημιουργία οξείδωσης στην επιφάνεια του μετάλλου. Η οξείδωση εμποδίζει τη συγκόλληση και ο βόρακας είναι το κατάλληλο προϊόν στην αργυροχρυσοχοΐα επειδή δημιουργεί μια υαλώδη επιφάνεια στο μέταλλο που κρατάει μακριά τον αέρα και έτσι διατηρεί καθαρό το σημείο που χρειάζεται να γίνει συγκόλληση.


ΓΩΝΙΑΣΜΑ

Η διαδικασία δημιουργίας γωνιών συνήθως 90ο. Το γώνιασμα προϋποθέτει την αφαίρεση υλικού από το εσωτερικό της γωνίας για να μπορεί το μέταλλο να σχηματίζει καθαρή γωνία. Η πιο συνηθισμένη μέθοδος αφαίρεσης του μετάλλου είναι με ελεγχόμενο λιμάρισμα ή κοπή με σέγα.


ΕΞΕΛΑΣΗ

Η κατεργασία ενός φύλλου μετάλλου, όπου περνιέται ανάμεσα σε δύο περιστρεφόμενους ατσάλινους κυλίνδρους ώστε να λεπτύνει και συγχρόνως να αποκτήσει μεγαλύτερο μήκος. Η ιδιότητα αυτή των μετάλλων λέγεται ΕΛΑΤΟΤΗΤΑ.


ΕΞΟΛΚΗΣΗ

Αντίστοιχα η επιμήκυνση του σύρματος μέσα από τους περιστρεφόμενους κυλίνδρους. Η ιδιότητα των μετάλλων να γίνονται λεπτά σύρματα λέγεται ΟΛΚΙΜΟΤΗΤΑ.


ΕΠΙΜΕΤΑΛΛΩΣΗ

Είναι η επικάλυψη λεπτού στρώματος μετάλλου από ένα άλλο μέταλλο με εμβάπτιση σε διάλυμα που περιέχει ιόντα του καλυπτικού μετάλλου.


ΕΡΥΘΡΟΠΥΡΩΝΩ

Θερμαίνω μέχρι να κοκκινίσει το μέταλλο.


ΚΑΣΤΟΝΙ

Είναι από τους βασικούς τρόπους στερέωσης μιας πέτρας πάνω σ’ ένα κόσμημα. Πρόκειται για μία λωρίδα μετάλλου που περιβάλλει την πέτρα και την συγκρατεί πάνω στο κόσμημα. Η μέθοδος αυτή καρφώματος είναι πολύ ασφαλής για την σταθερότητα της πέτρας και ο αρχαιότερος τρόπος στήριξης της, στην ιστορία του κοσμήματος.


ΚΕΤΣΕΣ

Είναι ένας τροχός γυαλίσματος με ύφασμα που χρησιμοποιείται συνδυαστικά με ένα προϊόν γυαλίσματος όπως το ροσέτο.


ΚΟΜΠΑΣΟ

Είναι ένας διαβήτης χάραξης που μας βοηθά στη μέτρηση και την σχεδίαση μοτίβων πάνω στο μέταλλο.


ΚΟΥΜΠΩΜΑΤΑ

Είναι έτοιμα εξαρτήματα που υπάρχουν στο εμπόριο όπως πεταλούδες και άγκιστρα και χρησιμοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα για την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός κοσμήματος ώστε να μπορεί να φορεθεί (π.χ. σκουλαρίκια, κολιέ, καρφίτσες).


ΜΑΝΔΡΕΛ (ΤΡΟΥΜΠΟΥΛΕΣ)

Ένας κωνικός χαλύβδινος άξονας που χρησιμοποιείται για να συγκρατεί το μέταλλο ενώ σφυροκοπείται και διαμορφώνεται (π.χ. για το στρογγύλεμα και το τέντωμα των δαχτυλιδιών).


ΜΑΤΣΟΛΑ

Είναι ένα σφυρί με πλαστικές απολήξεις για να επεξεργάζεστε χωρίς να αφήνετε σημάδια το μέταλλο ή το σύρμα.


ΜΕΤΡΗΤΗΣ ΔΑΚΤΥΛΙΩΝ

Τα μεταλλικά στρογγυλά δαχτυλίδια που χρησιμοποιούνται ως μέτρο αναφοράς για να κατασκευάζετε γάμπες σε συγκεκριμένο μέγεθος.


ΜΠΟΥΡΟΥ

Ουσιαστικά πρόκειται για φλόγιστρο. Είναι ένα ασφαλές σύστημα συγκόλλησης δυο ή περισσοτέρων μεταλλικών στοιχείων.


ΟΞΕΙΔΩΣΗ

Ο αποχρωματισμός και η δημιουργία επιφανειακών προσμείξεων σε μέταλλα που έχουν εκτεθεί σε θερμότητα, στον αέρα και σε χημικά.


ΠΑΧΥΜΕΤΡΟ

Ένα είδος μετρητικού οργάνου που χρησιμοποιείται για ακριβείς μετρήσεις. Αντίθετα με άλλα εργαλεία μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση εσωτερικών διαστάσεων αυλών και δαχτυλιδιών.


ΠΕΤΑΛΟΥΔΑ

Ένα μικρό εξάρτημα που μπαίνει στο πίσω μέρος ενός σκουλαρικιού και το κρατά στη θέση του.


ΠΡΟΣΕΛΑ

Είναι μια τσιμπίδα με την οποία μπορείτε να πιάνετε το καυτό μέταλλο και να ισορροπείτε το αντικείμενο την ώρα της θέρμανσης και της συγκόλλησης.


ΠΥΡΙΜΑΧΟ

Είναι κάθε υλικό που δεν προσβάλλεται από τη θερμότητα.


ΡΟΣΕΤΟ

Λιπαρό γυαλιστικό παρασκεύασμα το οποίο χρησιμοποιείται για το γυάλισμα των κοσμημάτων.


ΣΦΥΡΙ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗΣ

Ένα βαρύ χαλύβδινο σφυρί με μια στρογγυλεμένη και με μια επίπεδη πλευρά για την δημιουργία υφής στην επιφάνεια του μετάλλου ή του σύρματος.


ΤΡΙΠΟΛΙΤΗΣ (ΣΑΠΟΥΝΙ)

Ένα τραχύ, λιπαρό, γυαλιστικό παρασκεύασμα που χρησιμοποιείται στο πρώτο στάδιο γυαλίσματος για να εξαλειφθούν τα σημάδια και οι γρατσουνιές που άφησε το σμυρίγλι.


ΦΛΕΞΙΜΠΛ (ΤΟΥΡ)

Είναι ένα εργαλείο υψηλής ταχύτητας με εύκαμπτο λαιμό που επιτρέπει τον εύκολο χειρισμό του και προσφέρει μεγάλη ακρίβεια στη κατεργασία του μετάλλου.


ΦΡΕΖΕΣ

Λειαντικές κεφαλές διαφόρων σχημάτων που χρησιμοποιούνται σε φλεξίμπλ για την κατεργασία μετάλλων εκεί που θα ήταν δύσκολο να χρησιμοποιηθεί λίμα. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την δημιουργία τρισδιάστατων διαμορφώσεων, χαράξεων και θέσεων τοποθέτησης πολύ μικρών λίθων.


ΧΥΤΕΥΣΗ

Η μέθοδος αντιγραφής κοσμημάτων γεμίζοντας ένα καλούπι με λιωμένο μέταλλο για την παραγωγή πολλαπλών μεταλλικών αντικειμένων.

bottom of page