top of page

Λιμάρισμα μικρών διάτρητων τμημάτων


Ο τρόπος περιγραφής της τεχνικής είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο που κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατασκευή κοσμημάτων.


Το λιμάρισμα είναι συνήθως η επόμενη εργασία που γίνεται στο μέταλλο μετά την κοπή του (σεγάρισμα). Το αποτέλεσμα ενός καλά λιμαρισμένου μετάλλου είναι η απαλή και ομοιόμορφη επιφάνεια που αναδεικνύει με λεπτομέρεια όλα τα περιγράμματα του σχεδίου. Οι λίμες διατίθενται σε πολλά σχήματα, μεγέθη και βαθμούς τραχύτητας. Για τις περισσότερες εργασίες θα χρησιμοποιείτε την τραχύτερη και μεγαλύτερη λίμα διπλής κοπτικής επιφάνειας. Αντιθέτως για μικροσκοπικές επιφάνειες με λεπτομέρειες που χρειάζονται έλεγχο, θα χρησιμοποιείτε τις λεπτές, μυτερές λίμες.

Συχνά όμως στα σχέδια μας, ιδίως τα διάτρητα, έχουμε να επεξεργαστούμε τμήματα του μετάλλου στα οποία δεν χωράνε οι λεπτές λίμες, αλλά ούτε και οι μίνι λίμες (ποντικοουρές). Τι κάνουμε σε αυτή την περίπτωση; Πως μπορούμε να λειάνουμε τα «δύσκολα» σημεία με συνέπεια ως προς τα σημάδια του σχεδίου και χωρίς να αλλοιώσουμε τα περιγράμματα;


Αν έχετε λοιπόν μια μικρή οπή στην οποία δεν χωρά η λίμα, χρησιμοποιήστε το πριονάκι της σέγας. Πριν σφίξετε το παξιμάδι της σέγας, περάστε με τον γνωστό τρόπο το πριονάκι μέσα από την οπή ( όπως όταν θέλετε να σεγάρετε). Γείρτε το πριονάκι προς το μέταλλο, συγκεκριμένα το πλαϊνό μέρος του σε σχέση με τα δοντάκια και τρίψτε το ελαφρά. Κάντε μικρές κινήσεις πίσω και εμπρός στο σημείο που θέλετε να αφαιρέσετε το πλεόνασμα του μετάλλου. Για να έχετε μεγαλύτερο έλεγχο, κρατήστε τον αντίχειρά σας πάνω στο πριονάκι κάτω από τον λιμαδόρο (προσοχή: ο αντίχειρας τοποθετείται στις λείες πλευρές του πριονιού). Αυτή η τεχνική χρειάζεται πολύ πρακτική εξάσκηση.


Ακολουθούν παραδείγματα με έργα μαθητών μας που εφάρμοσαν αυτή την τεχνική!


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού




bottom of page