top of page

Βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων – 3η συμβουλή

Νέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί το επόμενο διάστημα στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.


Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


3) Φροντίστε να ρέει η κόλληση

Για να λιώσει η κόλληση και να «τρέξει» στα σωστά σημεία, θα πρέπει να επικρατούν οι ανάλογες συνθήκες. Πέρα από την σωστή επαφή και την καθαριότητα των μετάλλων και εκτός από την σωστή θερμοκρασία και τον τρόπο πυρώματος που θα διαβάσετε σε συμβουλές που θα ακολουθήσουν, χρειάζεται και η χρήση ενός πολύ βασικού συστατικού, του βόρακα. Ο βόρακας ή βορικό άλας είναι ένα αποξειδωτικό προϊόν και κυκλοφορεί στην αγορά σε υγρή μορφή και σε μορφή σκόνης. Ο βόρακας εφαρμόζεται πριν την τοποθέτηση των κομματιών κόλλησης, σε όλα τα σημεία που θέλουμε να ρέει η κόλληση και να πραγματοποιηθεί συγκόλληση. Καθώς θερμαίνονται τα μέταλλα, οξειδώνονται και βρομίζουν, εμποδίζοντας τη ροή της κόλλησης. Ο βόρακας καλύπτει την ένωση και την διατηρεί καθαρή την ώρα που θερμαίνεται. Πριν τοποθετήσετε την κόλληση και αρχίσετε την συγκόλληση, βάλτε βόρακα και στις δύο πλευρές της ένωσης. Η κόλληση θα τρέξει στα σημεία όπου υπάρχει βόρακας γι’ αυτό να προσέχετε πολύ όταν τον απλώνετε και να βάζετε μια ικανοποιητική ποσότητα, τόση όση όταν πυρωθεί το στοιχείο να βράσει και να «καθίσει». Αυτό σημαίνει ότι δεν βάζετε λίγη ποσότητα γιατί δεν θα βοηθήσει στη ροή της κόλλησης, αλλά ούτε πολύ διότι θα φουσκώσει αρκετά και μπορεί να «πετάξει» τις κολλήσεις. Εάν συμβεί αυτό θα χρειαστεί να επανατοποθετήσετε τα κομμάτια της κόλλησης. Γι’ αυτό το λόγο ορισμένοι κατασκευαστές προτιμούν να θερμαίνουν λίγο το αντικείμενο πριν τοποθετήσουν την κόλληση.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.




bottom of page