top of page

Βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων – 8η συμβουλή

Η όγδοη συμβουλή στη σειρά άρθρων στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.


Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


8) Αξιολογήστε το έργο σας και διαχειριστείτε το αναλόγως

Όσο μεγαλύτερο είναι το έργο σας, τόσο περισσότερο μέταλλο έχετε χρησιμοποιήσει, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστείτε περισσότερη θερμότητα ή μεγαλύτερη φλόγα. Υπάρχουν αμέτρητες παραλλαγές στην ισορροπία μιας ένωσης και στην πολυπλοκότητα και τον αριθμό των ενώσεων που πρόκειται να κολληθούν, αλλά τα βασικά βήματα είναι πάντα τα ίδια.

Τα κεραμικά πλακάκια (πυρότουβλα) που χρησιμοποιούνται στις εργασίες της συγκόλλησης είναι ιδανικά για να μεταφέρουν την θερμότητα σε όλα τα σημεία της σύνθεσης αλλά δεν επαρκούν για την απόλυτη θερμοκρασία που πρέπει να πετύχετε για την κόλλησης της. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ανεξάρτητα από τα μεγέθη των στοιχείων που καλείστε να συγκολλήσετε θα πρέπει με το πύρωμα να έρθουν ταυτόχρονα στην ίδια θερμοκρασία ώστε να λιώσει η κόλληση. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να σκέφτεστε με την λογική (όλα θα τα στοιχεία του αντικειμένου πρέπει να «καίνε» το ίδιο)και να ξεκινάτε δίνοντας λίγο παραπάνω χρόνο πυρώματος στα μεγαλύτερα στοιχεία και μετά να προχωράτε στο πύρωμα των μικρότερων χωρίς όμως να ξεχνάτε την ύπαρξη των μεγαλύτερων και να τα ενισχύετε με επιπλέον θερμότητα. Κι εδώ θα σας βοηθήσει πολύ η παρατήρηση. Επειδή την ακριβή θερμοκρασία που πρέπει να έχουν όλα τα στοιχεία σας είναι αδύνατο να την γνωρίζετε, παρατηρείστε την κόλληση και όταν αυτή αντιδρά σημαίνει ότι τα όλα τα στοιχεία που την περιβάλλουν έχουν «πιάσει» την ίδια θερμοκρασία. Αν η κόλληση δεν λιώνει πρέπει να σκεφτείτε αν κάνετε λάθος τα πυρώματα και να ενεργήσετε διαφορετικά.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.




bottom of page