top of page

Βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων – 1η συμβουλή


Νέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί το επόμενο διάστημα στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν τις βασικές αρχές συγκόλλησης μετάλλων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη και όχι μόνο, που ασχολείται με την κατασκευή κοσμημάτων.


Η συγκόλληση των μετάλλων είναι βασική τεχνική στην κατασκευή κοσμημάτων και μια δεξιότητα που χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να κατακτηθεί. Κάποιες φορές όμως μπορεί να είναι πολύ απογοητευτική όταν τα πράγματα δεν πάνε όπως τα έχετε σχεδιάσει. Εδώ θα βρείτε συμβουλές για μια επιτυχημένη κόλληση καθώς και τους πιθανούς λόγους που αυτή δεν ρέει όπως θα θέλατε, ώστε να έχετε τα επιθυμητά αποτελέσματα.


1) Ελέγξτε ότι η επαφή των στοιχείων είναι καλή

Είναι απαραίτητο να έχετε μια πολύ καλή επαφή με σφικτές ενώσεις και πολύ λίγα ή κατά προτίμηση καθόλου κενά μεταξύ των στοιχείων που θα κολληθούν. Για το λόγο αυτό είναι καλύτερο με υπομονή να αφιερώνετε χρόνο στο στήσιμο για να πετύχετε την τέλεια επαφή ή ακόμα να κάνετε επιπλέον επεξεργασία των στοιχείων για καλύτερη ένωση, παρά βιαστικά να προχωρήσετε στην διαδικασία της κόλλησης. Συγκρατήστε τις ενώσεις που μπορεί να μετακινηθούν την ώρα της συγκόλλησης, είτε δένοντας τις με σύρμα, είτε χρησιμοποιώντας προσέλες (τσιμπίδες). Επίσης τα μικρά κομμάτια κάρβουνο αργυροχοΐας και οι σπασμένες βάσεις συγκόλλησης (πυρότουβλα) θα σας βοηθήσουν να ισορροπήσετε τα περίεργα αντικείμενα. Αυτός ο τρόπος θα σας εξοικονομήσει πολύ χρόνο και θα σας προστατέψει από απογοήτευση μακροπρόθεσμα. Για να ελέγξετε τα κενά στο αντικείμενο που θέλετε να κολλήσετε, παρατηρήστε το είτε με το φως της ημέρας, είτε ρίχνοντας τεχνητό φώς (επιτραπέζιο φωτιστικό, φακός, κ.τ.λ.) πίσω από αυτό. Με αυτό τον τρόπο θα καταλάβετε εάν πρέπει να περάσετε περισσότερο χρόνο για να έχετε την επιθυμητή επαφή των στοιχείων ή εάν μπορείτε να προχωρήσετε στο επόμενο στάδιο.


*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.




bottom of page