top of page

Η μόδα του Σεβαλιέ και η ιστορία του

«Σεβαλιέ», ονομάζονται τα δαχτυλίδια που φοριούνται στο μικρό δάχτυλο του χεριού και έχουν αναδειχθεί, τον τελευταίο καιρό, σε «απόλυτη ένδειξη» στυλ και κομψότητας! Πολλές γυναίκες τα επιλέγουν για την εμφάνισή τους. Από που προέρχονται όμως και τι συμβολίζουν τα δαχτυλίδια αυτά;


Γενικότερα, τα δαχτυλίδια είναι παράδοση πολλών χιλιετιών στην ιστορία των ανθρώπων και αποτελούν το πιο αγαπημένο και πολυφορεμένο κόσμημα ανδρών και γυναικών. Ο μύθος θέλει τα δαχτυλίδια να κάνουν την εμφάνισή τους την εποχή του Προμηθέα! Όπως είναι γνωστό, ο Προμηθέας έκλεψε από τούς θεούς τη φωτιά και την σοφία και τις δώρισε στους ανθρώπους. Έτσι ο Δίας τον τιμώρησε, δένοντάς τον σ’ έναν βράχο και αφήνοντας έναν αετό να τρώει, κάθε μέρα, το συκώτι του. Ο Ηρακλής κάποτε, ελευθέρωσε τον Προμηθέα. Ο Δίας ευχαριστήθηκε με αυτήν την εξέλιξη, θέλοντας όμως να τηρήσει την τιμωρία του, υποχρέωσε τον Προμηθέα να φορά πάντοτε έναν κρίκο, από την αλυσίδα που τον κρατούσε δεμένο, ο οποίος θα έφερε επάνω ένα κομμάτι από τον βράχο! Έκτοτε, οι άνθρωποι φορούν δαχτυλίδια, σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης, για τον άνθρωπο που τούς χάρισε την γνώση και την σοφία!




Στο πέρασμα των χρόνων εμφανίστηκαν πολλών ειδών δαχτυλίδια, όπως: τα «δαχτυλίδια διαδοχής», τα «δαχτυλίδια αρραβώνων», ή τα «εκκλησιαστικά δαχτυλίδια». Ωστόσο, τα «δαχτυλίδια σεβαλιέ» («chevalier rings»), έχουν την δική τους ιδιαίτερη ιστορία. Η λέξη: «σεβαλιέ» («Chevalière»), προέρχεται από την γαλλική λέξη: «cheval», που σημαίνει: «άλογο». Πήραν την ονομασία τους, πιθανόν, διότι τα φορούσαν όσοι κατείχαν τον «βαθμό» των ιπποτών. Επίσης, όσοι αναδεικνύονταν σε αξιωματούχους των μεσαιωνικών μασονικών «στοών, φορούσαν δαχτυλίδια στο μικρό τους δάχτυλο. «Σεβαλιέ», φορούσαν επίσης και οι βασιλείς, οι άνδρες ευγενείς ή οι γόνοι πλουσίων οικογενειών. Γενικότερα, αποτελούσε το σύμβολο μιας τιμητικής διάκρισης, για τούς άνδρες, το οποίο φανέρωνε την δύναμη και την εξουσία.


Εκείνες τις εποχές, επάνω στο «σεβαλιέ», συνήθως, απεικονιζόταν το οικόσημο κάθε οικογενείας ή το αξίωμα που αποκτούσε κάποιος και μπορούσε να το χρησιμοποιήσει και σαν «σφραγίδα», επάνω σε λιωμένο κερί. Τότε εθεωρείτο «προνόμιο» για όποιον τα κατείχε, καθώς είχαν την «ισχύ» ενός επισήμου κυβερνητικού εγγράφου. Τα «σεβαλιέ», κοσμούσαν τα χέρια των Ευρωπαίων -και όχι μόνον- ηγετών, επί αιώνες.


Σήμερα, άνδρες και γυναίκες απ’ όλον τον πλανήτη, φορούν τα δαχτυλίδια «σεβαλιέ», αυτή τη φορά, όχι για να φανερώσουν κάποια τιμητική διάκριση, αλλά κυρίως για να προσδώσουν στο στυλ τους μια αριστοκρατική αίσθηση, καθώς έχει μετατραπεί σε σύμβολο «αιώνιας κομψότητας»!


Πηγή: www.eoellas.org

bottom of page