top of page

2. Κοπή μετάλλου (σεγάρισμα)

Nέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί τους επόμενους μήνες στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν όλες τις βασικές τεχνικές εργασίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε την δημιουργία των δικών σας κοσμημάτων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη που κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατασκευή κοσμημάτων.


Η τεχνική του σεγαρίσματος χρησιμοποιείται στις περισσότερες κατασκευές κοσμημάτων. Χρειάζεται υπομονή και επιμονή, γι’αυτό αφιερώστε λίγο χρόνο και εξασκηθείτε ώστε να μάθετε να σεγάρετε πολύπλοκα σχέδια, σωστά, γρήγορα και με ακρίβεια. Επιλέξτε μια λάμα κατάλληλη για το πάχος του μετάλλου και την πολυπλοκότητα του σχεδίου.




Για να κόψετε το μέταλλο, πρέπει να είναι καλά στερεωμένο πάνω στο σεγαδόρο. Κρατήστε σταθερά το μέταλλο και πριονίστε ρυθμικά με όλο το μήκος της λάμας, χωρίς να ασκείτε μεγάλη πίεση. Ακολουθήστε τις γραμμές του σχεδίου μετακινώντας το μέταλλο σταδιακά στην κατεύθυνση που θέλετε. Πάντα να κόβετε από την εξωτερική πλευρά της γραμμής (όσο πιο κοντά μπορείτε στη γραμμή) και όχι πάνω στη γραμμή γιατί εξαφανίζονται τα σημάδια και αλλοιώνεται η μορφή του σχεδίου. Να θυμάστε ότι όσο πιο ακριβές είναι το κόψιμο του μετάλλου, τόσο λιγότερο λιμάρισμα θα χρειάζεται.

*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.


bottom of page