top of page

1. Τρόποι μεταφοράς σχεδίου στο μέταλλο

Nέα ενότητα με σειρά άρθρων ακολουθεί τους επόμενους μήνες στο blog του Feel-Free! Τα άρθρα θα παρουσιάζουν όλες τις βασικές τεχνικές εργασίες που θα πρέπει να γνωρίζετε για να ξεκινήσετε την δημιουργία των δικών σας κοσμημάτων. Ο τρόπος περιγραφής των τεχνικών θα είναι συνοπτικός και συμβουλευτικός* αλλά αρκετά σαφής για να βοηθήσει έναν αρχάριο χρήστη που κάνει τα πρώτα του βήματα στην κατασκευή κοσμημάτων.


ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΣΧΕΔΙΩΝ

Πρώτο βήμα είναι να μεταφέρετε το σχέδιο που σας αρέσει στο μέταλλο. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να μεταφέρετε ένα σχέδιο και αυτό εξαρτάται συνήθως από την πολυπλοκότητα του. Παρακάτω αναφέρονται δυο μέθοδοι που χρησιμοποιούνται συνήθως (Α και Β). Αρχικά θα πρέπει να σχεδιάσετε σε ένα φύλλο χαρτί το σχέδιο που θέλετε.



Α) Μόλις καταλήξετε στην τελική μορφή τοποθετήστε ένα φύλλο διαφανές χαρτιού (ριζόχαρτο) πάνω στο σχέδιο και με ένα μολύβι με λεπτή και σκληρή μύτη αντιγράψτε το σχέδιο με ακρίβεια. Μόλις ολοκληρώσετε την αντιγραφή, κόψτε το ριζόχαρτο αφήνοντας λίγο διάστημα περιμετρικά του σχεδίου, με προσοχή να μη κοπεί το σχέδιο. Τοποθετήστε μια λεπτή στρώση κόλλας χαρτιού (stick) στην πίσω πλευρά του χαρτιού και κολλήστε στο μέταλλο. Όταν στεγνώσουν ξεκινήστε την κοπή (σεγάρισμα) του σχεδίου με προσοχή ώστε να έχετε ένα ακριβές αντίγραφο μετά το τέλος της κοπής. Ξεκολλήστε το χαρτί με ασετόν. Β) Τοποθετήστε σε ένα καθαρό φύλλο μετάλλου, ένα φύλλο καρμπόν και από πάνω το χαρτί με το σχέδιο που θέλετε να μεταφέρετε. Για την ευκολία σας, επιλέξτε οι διαστάσεις του μετάλλου να είναι αντίστοιχες του σχεδίου σας. Με ένα σκληρό και μυτερό μολύβι αντιγράψτε το σχέδιο με ακρίβεια και προσοχή να μη παραλήψετε κάποιο τμήμα του σχεδίου. Όταν μεταφέρετε όλο το σχέδιο αφαιρέστε το καρμπόν και με ένα σημαδευτήρι χαράξτε πάνω στις γραμμές που αποτυπώθηκαν με το καρμπόν. Η χάραξη γίνεται γιατί οι γραμμές του καρμπόν σβήνονται πολύ εύκολα στην διάρκεια της κοπής του μετάλλου. Μόλις ολοκληρώσετε την χάραξη, το μέταλλο είναι έτοιμο για να κοπεί.

*Προτείνουμε πριν εφαρμόσετε οποιαδήποτε τεχνική ή μέθοδο, να συμβουλευτείτε την γνώμη κάποιου ειδικού.


bottom of page